"... Nem az számít, aki ültet, sem az, aki öntöz, hanem csak Isten,
aki a növekedést adja." - 1 Kor 3, 7-8

Kertszépítés

A teremtésvédelem világnapja alkalmából

Ferenc pápa 2015-ben készült enciklikájában hívta fel a figyelmet a teremtett világ megóvására. Ennek elősegítése érdekében az idei évtől az EKIF iskolái is kiemelt figyelmet fordítanak a feladatra. Iskolánk teremtésvédelmi feladatai közül az egyik, a környezet megóvása mellett, hogy saját testi-lelki egészségünkre is figyeljünk, segítsük a közösségek működését.

Kertünk megszépítésével nemcsak helyet kívánunk biztosítani a közösségek számára, hanem kellemes esztétikai élményben is szeretnénk őket részesíteni. Természetesen ez csak egy aprócska lépés, de mivel mindannyian felelősséggel tartozunk bolygónk és az egész emberiség jövőjéért, igyekszünk oktatási intézményként, a közösség tagjaiként megtalálni azokat a lehetőségeket és feladatokat, mellyel hozzájárulhatunk a közös célhoz. És amivel környezetünk tagjainak figyelmét is felhívhatjuk erre.

 

 

                                     Iskolánkban a kertszépítő nap szervezésében a szülői munkaközösség és a kollégák is részt vettek. Hirdették és népszerűsítették az eseményt, valamint összegyűjtötték a résztvevőket, továbbították a szükséges információkat.

 

Az iskola a következő feladatok elvégzését tűzte ki célul:

A hátsó kert bejáratánál megsüllyedt és összetöredezett járólapok felszedése.

Tavasszal ki kellett vágatni a hátsó kertben veszélyessé vált fényőfákat, ezek helyére új fák ültetése.

A hátsó kertben nagyobb tanulóink számára pihenő rész, illetve kisebb tanulócsoportok számára szabadtéri tanterem kialakítása. Ehhez raklapokból bútorok - ülőkék, asztalok - készítése.

A korábban elkészült raklapágyás beültetése növényekkel, hogy kellemes látványt nyújtson a pihenősarokban.

Az első udvar megszépítése, pihenőrész kialakítása a kisebbeknek. Ehhez a focipálya melletti rézsükövek és a paddal körbevett kiskert beültetése, hogy kinti foglalkozásokhoz, pihenéshez szép környezetet biztosítson.

 

A kertszépítésben a szülők és diákok mellett a kollégák is részt vettek. Az iskola kávéval, teával, valamint zsíros és lekváros kenyérrel vendégelte meg a dolgozókat.

 

A reggeli kellemes időben a munkák nagyrészével elkészültünk. Később ugyan eleredt az eső, de az ültetőket ez sem tudta eltántorítani a munka befejezésétől. Egyedül a raklapbútort készítő csapat kényszerült leállásra, de a munkát ők sem szeretnék félbehagyni, mindenképpen visszatérnek, hogy befejezzék a bútorkészítést.

 

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik eljöttek és munkájukkal segítettek, illetve azoknak is, akik növényekkel vagy anyagilag támogatták tervünk megvalósítását.

 

Külön köszönet illeti Feka Ferenc 2. b osztályos tanuló szüleit, akik hozzájárulásával a kert terveit és a növények beszerzését a Domby és Társa Bt. bonyolította, valamint akik egy fát is adományoztak kertünkbe.

A kerttervek megvalósításában hatalmas részt vállalt Tardos Brigitta, akinek jelenleg három lánya is intézményünkben tanul.

Szintén köszönettel tartozunk Szabó Léna és Vendel szüleinek, akik jelentős anyagi támogatást nyújtottak a növények beszerzéséhez, de köszönettel tartozunk iskolánk valamennyi tanulójának és szüleiknek is, akik szintén segítették, hogy terveinket megvalósítsuk.

 

Farkasné Parrag Éva

iskolánk teremtésvédelmi felelőse

    Következő események

    • 2024-10-07

      Gólyahét

    2024-10-07

    Megemlékezés az aradi vértanúkról

2024-10-11

Gólyabál

2024-10-14

Őszi írásbeli érettségi vizsgák kezdete DÖK-KAMPÁNY

2024-10-25

Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap

© 2024 Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium - Minden jog fenntartva